С успех се увенча вторият опит 920 книги „Български народни песни на Братя Миладинови“ да достигнат до културния ни център в Северна Македония, след като преди седмица бяха върнати.

Рано сутринта Виктор Стоянов натовари книгите в бус, за да се отправи към българо-македонската граница за втори път.

„Не очаквам да има проблеми и искам да минем спокойно границата без никакви проблеми, да си закараме книгите до Културния център в Скопие“, казва той.

На 27 март граничните власти на съседката ни го спират и не му разрешават да внесе книгите. Затова сега Българското посолство в Скопие е изпратило договора за дарение до Агенция „Митници”.

Така по обяд бусът, натоварен с български книги за дарение направи втори опит да влезе в територията на Северна Македония. Този път – успешно.

„Вече имаме утвърден модел, по който можем да даряваме книги на многото желаещи наши братя в Северна Македония, които искат да четат български книги“, казва Виктор Стоянов.

Условието е книгите да бъдат под 1000 и да има договор за дарение, който да е подписан двустранно. С инициативата на Виктор над 760 желаещи вече са получили български книги.