Втори ден от историческата визита на папа Франциск в България. Днес главата на Римокатолическата църква отива в Раковски. 

Там папата ще отслужи Света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". 

Родители и деца очакват Светия отец. Малчуганите са облечени в бяло, което е символ на мира и чистотата.

В храма ще могат да влязат по един родител с дете. Светата литургия започва след 11 ч.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил".

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на площад "Независимост" в София. На него той ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания.

Шест деца и техни представители ще държат запалени факли - символ на мира. На сцената ще има маслиново дърво и рози - символ на България.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров каза пред bTV, че е голямо вълнение да се посрещне папата.

Направихме всичко, което трябваше, напълно сме готови за неговото посещение, каза той. Франциск основно ще се движи с папамобила.

Как се е появил католицизмът в Раковски?

Снимка: bTV

Историци предполагат, че католицизмът се е появил в района на град Раковски преди няколко века. Първите, които приемат вярата, са наследници на павликяните, след срещи с мисионери-францисканци от Босна, Дубровник и Албания.

Снимка: bTV

Предполага се, че днес католическата общност по тези земи се състои от около 12 хиляди вярващи. В храм "Пресвето Сърце Исусово" в квартал "Генерал Николаево" папа Франциск ще отслужи литургия с първо причастие за над 200 деца от цяла България. Вече са определени тези, които може да присъстват.

Снимка: bTV

„Няма как този храм да побере всички. Плюс това причастието се дава на децата от цяла България. Което още повече лимитира местата. Тук ще бъдат единствено един родител с детето, което ще приема причастието, някои от гостите, които ще дойдат заедно с папата, журналисти, енорийски свещеници и като цяло това са хората, които ще влязат в църквата”, обясни отец Младен Плачков, свещеник в "Пресвето Сърце Исусово".

Снимка: bTV

В храм "Свети Архангел Михаил" в Секирово Светият отец ще се срещне с представители на католическата общност. Иванка Плачкова е доброволец в храма от 14 години и помага с готвенето.

Снимка: bTV

Тя ще трябва да приготви храна за 40 души от делегацията на папата.

Менюто ще бъде обикновено – салати, предястия, супа и кисело мляко, както и баница. А основното ще бъде печено със зеленчуци.

Ремонтът на храма започва още преди обявяването на визитата. Сега вярващите са доволни, че ще посрещнат Светия отец подобаващо. Въпреки че в Раковски живее най-голямата католическа общност у нас, за първи път града ще бъде посетен от папа.

Пътят на папа Франциск ще мине покрай една от местните забележителности –жилищен блок с лика на единствения досега папа посетил България. Живущите са предупредени да съберат прането от просторите.

Как Oрденът на сестрите францисканки ще посрещне папата?

Сестрите францисканки също очакват с голям трепет посещението на Светия отец в Раковски, каза сестра Елка Станева пред bTV.

Орденът на сестрите францисканки от Раковски следва примера на Свети Франциск от Асизи, който приема евангелието като начин на живот.

Стараем се да се придържаме към пътя на Ордена, за да сме отдадени на Бог и църквата, каза още тя.

Кметът на Чипровци Пламен Петков разказа пред bTV за католическата общност и защо е малко представителството от града за посещението на папа Франциск.

Специално за посещението на Светия отец беше изтъкан чипровски килим, който да му бъде подарен.

Посещението на папа Франциск приключва утре сутрин, когато ще отпътува за Северна Македония.