Само около 30 на сто от първите пенсионери у нас, които ще вземат така наречената "втора пенсия", имат достатъчно средства в партидите си, за да бъде тя пожизнена.

Това сочат прогнозите на частните пенсионни дружества, които участваха в дебата за промените в кодекса за социално осигуряване в социалната комисия в парламента.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че в момента не се осигурява, Цвети Стефанова се надява когато  стане пенсионер да вземе достатъчно пари от НОИ и частните фондове.

„700 на човек мисля, за да живее добре, да не се лишава“, прогнозира Цвети.

Снимка: btvnovinite.bg

Размерът на пенсиите обаче зависи от осигурителни принос. Според пенсионните дружества първите, които ще взимат пари от втория стълб и имат право на пожизнена пенсия ще получат различна сума:

„Сегашните изчисления показват, че тази пенсия ще бъде между 45 и почти 200 лева като първи размер на пенсията“, казва Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Снимка: btvnovinite.bg

Други 20 на сто от хората ще получат парите си еднократно, защото сумата натрупана в техните партиди е под 900 лева. А останалите ще получат парите си разсрочено. Според социалната комисия правата на хората са защитени.

„Осигурените лица във втория стълб на пенсионното осигуряване в Българи ще получат минимум средствата, които са натрупани по индивидуалните партиди, брутния размер на средствата, които са в индивидуалните им партиди“, казва председателят на Комисията по труда и социалната политика в НС Хасан Адемов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според синдикатите обаче това не е достатъчно.

„Гарантирането само на брутния размер на вноските, означава само загуба на осигурените лица, тъй като не отразява инфлацията, тъй като не гарантира абсолютно никаква доходност“, казва синдикалният експерт Ваня Григорова.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване да бъдат разгледани от пленарната зала.