Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание на 14 ноември, за да гласува отново върнатото от президента назначение на Иван Гешев за главен прокурор, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Заседанието ще започне в 10:00 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет на ул. „Eкзарх Йосиф“ 12. На заседанието ще бъдат обсъдени Указ № 253/07.11.2019 г. на президента на Република България и ще се осъществи повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България.

Към момента указът все още не е публикуван в Държавен вестник.

Радев върна избора с мотива, че не е имало реално състезание за поста. Гешев беше избран от ВСС в процедура без конкуренти, която беше белязана от протести, контрапротести и замерване с обвинения за намеса в работата на съдебната система.

Прокурорът лаконично коментира, че Радев е спазил Конституцията и му благодари, че е върнал избора бързо.

Ако Гешев не получи 17 гласа в четвъртък ще има нова процедура - с възможност за предлагане на нови кандидати.

Аз за моя глас не очаквам изненади

Протакането на нещата не е решение, а чак след гласуването на 14 ноември ще е ясно какво следва в процедурата за избор на главен прокурор. Това подчерта пред журналисти настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров.

„Зададени бяха много въпроси – защо президентът направи това (да върне кандидатурата на Иван Гешев – б.р.), какво е обяснението. Колкото и, как да кажа, нелогично да звучи, моят отговор е – защото е такъв. Понеже е президент, Конституцията му дава тези права – както да подпише указа, така и да върне кандидатурата. Конституцията не изисква от него да мотивира връщането, чест му прави, че го направи по възможно най-открития начин”, заяви Цацаров.

Възможен ли е обрат в подкрепата за Гешев след няколко дни? „Аз за моя глас не очаквам никакви изненади – ще гласувам отново „За”, отговори Цацаров.

Той припомни, че при нови 17 и повече гласа в подкрепа на единствения кандидат държавният глава ще е длъжен да подпише указа за назначаването му. „Президентът показа, че действа в обозрим срок. Протакането на нещата не е решение, а и този президент няма склонността да протака нещата”, отбеляза главният прокурор.