Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев отправи покана до президента Румен Радев за среща, съобщават от ВСС.

Поканата е отправена „в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт“.

В писмото до президента Магдалинчев посочва, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността.

„В писмото е посочено, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността. Уточнено е, че Висшият съдебен съвет, като конституционно установен орган, е призван да представлява съдебната власт, да осигурява и отстоява нейната независимост, както и че това е постижимо, когато институциите поддържат конструктивен диалог и взаимно доверие“, се казва в съобщението на ВСС.

От Висшия съдебен съвет очакват президентът да приеме и срещата да се проведе възможно най-скоро – „в името на стабилността и доверието между властите“.