Говоренето за „мафия“ в прокуратурата показва, че недосегаеми до момента политици и олигарси се чувстват заплашени и целият натиск е с цел държавното обвинение да бъде приведено в зависимост. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в изказване пред медиите.

Заобиколен от заместниците си, от събраните специално за целта началници на апелативни, окръжни и районни прокуратури, както и от УС на Асоциацията на прокурорите и на Камарата на следователите в България, Гешев директно нападна президента Радев, който вчера на протест призова „мафията“ да бъде отстранена от държавното обвинение.

„С кое сме мафия? С това, че спряхме телефонните измами; с това, че недосегаеми милиардери се крият в чужбина или са в ареста; с това, че безпрецедентно задържахме действащи министър и зам.- министър, уличени в корупция кметове от всички парламентарни партии, полицейски началници… Сигурен съм, че не това има предвид президентът – има предвид едни рутинни действия спрямо едни обикновени чиновници, още повече – срещу такива, които умишлено пречат на българското правосъдие“, заяви Гешев.

Уточнявайки, че „прокуратурата не раздава присъди“, главният прокурор изброи всички публично известни аспекти от разследването срещу президентския секретар Пламен Узунов (изпращането на неподписано решение на ВКС, обсъждане на искане за гражданство на чужденец и т.н.), като непрекъснато отбелязваше, че всеки един от тях „не е кадрови проблем на прокуратурата“. Последният за момента е обвиняем единствено заради изпращани текстове от БТА към бизнесмена Пламен Бобоков.

Отново в същия стил Иван Гешев коментира и разследването срещу съветника по сигурност на президента Илия Милушев, който „получава документи, изнесени нерегламентирано от българското разузнаване, като същите са класифицирани като държавна тайна (…) Поставени са под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България извън пределите на страната“.

От изказването излезе и новина – „за бивш ръководител на архива на МВР“, у когото са били открити още 5 кашона секретни материали, включително и оперативен план за действия срещу Златко Баретата от 2012 г. Не стана ясно как той е свързан с Узунов и Милушев.

„Г-н Радев, съзнателно не се обръщам към него с „президента Радев“, трябва да даде ясен отговор на българското общество знаел ли е за всички описани обстоятелства – светлина или тъмнина иска в президентската институция. Да посочи на българските граждани къде в законите и в Конституцията е регламентиран имунитет от разследване на служители на президентството“, заяви главният прокурор.

И допълни: „Единственият недосегаем човек в република България е именно президентът. Ние ще изчакаме и уважим решението на КС по нашето питане, касаещо неговия имунитет. В зависимост от него сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му“.

А прокуратурата ще го чака, за да го разследва, по думите на Гешев – и заради разследването на евентуален опит за проваляне на проверка на КПКОНПИ касаеща назначението на съпругата на президента във ВВС. Главният прокурор направи паралел с бившият френски премиер Франсоа Фийон, осъден на 5 г. затвор заради това, че е назначил съпругата си.

"Радев би следвало да олицетворява единството на нацията. Казвам Радев, защото когато той слезе при БСП на Нинова, при "Да, България", при ДСБ, при Българската евролевица, при Д21, при Мая Манолова (...), тогава Радев се превърна в обикновен българин политик от Прехода", обяви обвинител №1.

Снимка: БГНЕС

Гешев атакува и определени медии и неправителствени организации, които нарече „зависими“: „Българската прокуратура не работи и няма да работи с посочване кой е виновен или кой не е виновен!“. В същото време именно сюжетът с Милушев „изтече“ първо в няколко медии.

„Ще уведомим Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните от ЕС за безпрецедентния натиск и откритите опити за унищожаване на независимостта на българската прокуратура. Атаката срещу българската съдебна система е атака срещу върховенството на закона“, заяви Гешев.

Изказването му приключи с бурни аплодисменти от страна на прокурорите и следователите.

Вижте на следващата страница цялото изявление на главния прокурор Иван Гешев: