ВСС образува ново дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Магдалена Лазарова, Калин Калпакчиев и Димитър Узунов. На 22 януари Съветът отстрани съдийката от длъжност в Софийския градски съд за срок от 6 месеца.

Миналата седмица правосъдният министър Христо Иванов депозира искане до ВСС, с което настоя за образуването на "дисциплинарка" срещу Ченалова. Нарушенията й са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова.

Предложението на министъра е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела. Ще бъде внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство и срещу съдия Ивайло Родопски, който също е работил с Велков, реши днес ВСС.

„Същевременно ние поискахме определен кръг информация, тя постъпи, за работата на всички синдици в съдилищата. Анализираме, за да направим по-широк кръг от проверки на синдиците, за да може да се установи дали тези проблеми, които се установиха в контекста на София дали се случват в работата и на други съдилища, други синдици”, коментира Иванов.

Това е третата дисциплинарка срещу Ченалова. На 17 декември 2014 г. по предложение на петима членове на ВСС бе образувано дисциплинарно производство срещу нея за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, едно от които е процесът „Белведере”.

На 15 януари ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители тя е нарушила Закона за съдебната власт. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди 4 г. за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Това производство днес беше обединено с другото по "Белведере". Същевременно срещу Румяна Ченалова има и още една дисциплинарка, която е за действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".