Ботовете са свързани с интернет устройства, заразени със зловреден софтуер, който позволява на хакерите дистанционно да поемат контрола и да създадат мощни мрежи за разпространение на вируси, атаки към определени държави или компании, а напоследък – и за добиване на криптовалути. Към ботнет може да се включат не само компютри и таблети, но смартфони, охранителни камери или рутерите за безжичния интернет.

Светломир Калицов управлява софтуерен екип, който работи по проект за видеонаблюдение в Югоизточна България. Забелязва, че уебкамерите за наблюдение генерират трафик повече от обичайното.

„След като разследвахме проблема, разбрахме, че те са част от ботмрежа. Проблемът беше известен на производителя и софтуерът беше актуализиран”, обяснява Светломир.

Проблемът с камерите в интернет придобива по-големи мащаби защото България е добра аутсорсинг дестинация за компании, които се занимават с видеонаблюдение, следователно расте и броят на устройствата, които могат да бъдат инфектирани.

Когато работата на устройството ви се забави, това е ясен сигнал, че не го ползвате само вие, категорична е Ваня Палейкова от дигитално читалище Safer. Напоследък ботмрежите се използват за разпространяване на скриптове, за добиване на криптовалути.

„Директната щета за потребителя е, че му се повишава сметката за ток, когато му се използва компютърът за копаене на криптовалути”, разяснява Палейкова.  

България е на 23-то място в класацията за брой инфектирани компютри – или 1,06% от общия брой. У нас най-много ботове има в София, Пловдив и Хасково.

На 65 години, на хасковлийката Марийка Рудева ѝ се налага да се запознае с компютъра, за да общува с близките си в чужбина.

Жената е инструктирана, че сърфирането в мрежата крие риск от вируси и избягва да влиза в непознати интернет сайтове. Предпазливостта обаче не винаги е достатъчна. И тогава компютърът забива или е доста по-бавен, което е сигнал, че има проблем.

Според Палейкова България има интересно място поради масовото сваляне на пиратски филми и програми от интернет, което почти сигурно причислява потребителите към мрежите със зомбирани компютри.

„Свалянето на нелицензирани филми и игри почти сигурно означава, че сте влезли в ботнет, и понеже имаме лоша традиция в това отношение, сме интересни на пазара за пастирите,които управляват ботнетмрежите”, казва тя.

Снимка: Norton

По брой на ботовете начело са Русия, Италия и Германия. По наситеност със заразени устройства в доклад на една от водещите производители на антивирусни програми на първо място се нарежда градът-държава Ватикан, следван от Македония.

Според същото изследване едно от пет устройства във Ватикана е инфектирано, а в Македония – едно от шест.

 

Снимка: Norton