Над 70% от жените по света са ставали жертви на насилие. Това показват данни, оповестени по повод днешния Световен ден за борба с насилието над жени.

Националния дворец на културата в София тази вечер свети в оранжево – цветът на световната кампания против насилието над жени.

62 милиона – толкова са жените в ЕС, които са претърпели насилие. У нас всяка четвърта българка е била подложена на домашно насилие.

Голяма част от тях обаче не споделят за преживяното заради страх и недоверие в правосъдната система.

У нас жертвите на насилие нямат много опции къде да потърсят помощ. В двумилионна София има един единствен кризисен център с капацитет от 8 легла, които винаги са заети. В него тази година подкрепа са получили 49 жени. Откакто пък съществува, в кризисния център са били настанени над 2000 жени.

Галина минава през ужаса на насилието преди повече от 20 години, но споменът все още се връща в съня й като кошмар.

„Бях на прага на 20-те си години, когато бях отвлечена, подложена на групово изнасилване и трябваше да се примиря с плен и закани да бъда превърната в проститутка”, разказва Галина.

За да избяга от насилниците си, Галина предприема единствената според нея стъпка.

„Скочих от висок етаж на сградата, в усещане за безизходица. Когато свободата ти е отнета, прибягваш и до отчаяни мерки”, допълни тя.

Събужда се в реанимацията. Оттогава живее с травмата от преживяното, но застава смело с лицето пред камера, за да поощри всички жертви на насилие да не мълчат.

Едва 4 на сто от жертвите на насилие у нас споделят преживяното и търсят помощ.

„В моята практика съм имала случай, в който жена разказва, че излизайки от апартамента си, вижда табела, на която пише – моля ви, направете нещо за семейството от апартамент 21. Но никой не се обадил в полицията, когато е чул, че нещо се случва в апартамент 21. Само за тази година имаме 4 случая с летален изход”, каза Ани Торозова, психолог във Фондация „Асоциация Анимус”.

Добрата новина е, че т.н. Истанбулска конвенция вероятно скоро ще бъде ратифицирана и в България.

„Тази конвенция е изключително важна. Тя криминализира различните форми на насилие над жени – домашно, психологическо, сексуално насилие”, обясни Диляна Маркова, юрист във Фондация „Асоциация Анимус”.

У нас има само 22 кризисни центъра, като само един от тях е специализиран за жени жертви на домашно насилие.

Всеки, който е преживял акт на насилие, може да се обади на Националната гореща телефонна линия 080018676, където да получи консултация и подкрепа. 

Според официални данни на родната статистика делата за изнасилване през миналата година у нас са били 66, а ефективно осъдени за това са 61 сексуални насилници. През миналата година за блудство има заведени 107 дела и 44 ефективни присъди, а за сводничество – 13 дела и 7 присъди.

За последните пет години са намалели значително регистрираните в полицията случаи на изнасилване и осъдените за това лица: през 2012 г. е имало регистрирани 187 случая на изнасилване, а осъдените лица са били 99, през 2013 г. – 164 случая (осъдени –101), 2014 г. ( 148 случая – осъдени 87), през 2015 г. – 119 регистрирани случая – осъдени 51).

Въпреки тези официални данни, експертите обаче твърдят, че българката има ниска склонност да споделя подобни проблеми и едва около 5 до 10 на сто от жените, пострадали от сексуално насилие, публично признават това или търсят компетентни органи.

Пак според експерти почти 8 от 10 изнасилени жени у нас са познавали насилника си, но не повече от 2 от тях съобщават за това в полицията.

Освен това българските жени оценяват риска да станат жертва на сексуално насилие почти еднакво – у дома – 55 на сто, на работа – 48 на сто, на друго публично място – 57 на сто.

За повече от половината от българите – 55 процента – сексуалното насилие е изключително сериозно престъпление и заслужава подобаващо наказание.

Близо 80 000 са били изнасилванията в ЕС

От регистрираните близо четвърт милион сексуални посегателства над жени в ЕС през миналата година, близо 80 хиляди са били случаите на изнасилване, отчита анализът на Евростат, цитиран от БТА.

Най-голям брой сексуални посегателства срещу жени и съответно изнасилвания са регистрирани във Великобритания 64 500 случая, от които 35 800 са били изнасилвания, следвани от Германия – 34 300 сексуални посегателства (7000 изнасилвания), Франция – 32 900 (13 000 изнасилвания) и Швеция – 17 300 случая (5500 изнасилвания).

По отношение на регистрираните сексуални престъпления на глава от населението на всяка държава-членка, Швеция регистрира най-голям брой от 178 насилствени сексуални престъпления на 100 000 жители пред Шотландия (163), Северна Ирландия (156), Англия и Уелс (113) и Белгия (91 ).

Данните от анализа показват също, че процентът на сексуално малтретираните жени е значително по-нисък в страните от Югоизточна Европа, отколкото от тези в централните и западните части на континента.

Така например последни данни показват тенденцията на сексуалните посегателства в някои балкански страни: Сърбия – 61 изнасилвания, Македония – 45, Албания – 56, Босна и Херцеговина – 36, Косово – 37, Черна гора – 5 и др.

На базата на тези негативни факти ЕС работи усилено, за да постави правата на жените в центъра на новите цели за устойчиво развитие, включително конкретни цели за премахване на насилието, свързано с пола, и на вредните практики срещу жените и момичетата, отчита европейската статистика.

От януари 2016 г. вече се прилага нов план за действие относно равенството между половете за периода 2016-2020 г., а борбата срещу всички форми на насилие над жени и момичета е една от приоритетните цели в Евросъюза, отчита Евростат.

Според международни изследвания между 1,5 и 2 млн. жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.