Отскоро за дома в Нови хан се грижи отец Григорий, който е син на отец Иван. На Великден всички бяхме заедно, сплотени, държах и малки, и големи да присъстват на богослуженията тези дни, след това всички да си кажем Христос Воскресе. Това каза отец Григорий в предаването „120 минути”.

По думите му под покрива на двете крила в Нови хан има около 72 –ма души по списък и в Якимово са над 200, които са под тяхното крило.

Той допълни, че са успели да подсигурят празничната трапеза за толкова много души, но не тя е била най-важната.

„Държах да присъстват и малките и големите в храма, да чуят Евангелските четива за последните мигове на Христос тук, сред нас, да ги попият малките, както аз, едно време като малък съм слушал”.

За трапезата – боядисахме си наши яйца, имахме подсигурени козунаци и агнешко месо, традиционна българска трапеза и всичко мина благополучно, каза още отец Григорий.

Отец Иван каза на този светъл празник всички да си направим една равносметка как сме живели досега, какво сме направили и това, което не ни харесва да го изхвърлим от душите си и да го забравим. Да станем по-добри, по милосърдни, по-милостиви да си помагаме взаимно, за да ни бъде хубав животът. Който не иска, нека си живее по стария начин – със злобата, със завистта, той се самонаказва.

Една от бившите обитателки на дома – Муза, разказа, че е живяла в дома и там, завършила е „Селски туризъм” в Пирдоп и е заминала за Англия.

Казва за дома на отец Иван казва, че това е едно голямо, сплотено семейство. Престоят там й е помогнал от за възпитанието, държанието и да бъдеш добър човек, което е едно от най-важните неща за нея.

Сега живее и работи в Англия с мъжа си от 4 години, има детенце, планира да учи медицина и казва, че мечтата й тепърва започва.

Друга жителка на дома – Пепа, живее в него от 10 г.

Казва, че не е само приют, а място, където човек може да получи спокойствие, да си събере мислите, като трамплин, за да може да дръпне по някакъв начин напред, след като е изпаднал в беда. Тук намерих работа, работя като детска учителка, вече се пенсионирах, но въпреки това продължавам да работя като учител. И до края на учебната година ще бъда тук, а после към Якимово при отец Иван да работя за каузата там”, казва жената.

Великден в дома се различава, там празникът е весел, приятен, няма разлика между хората, допълни тя.

„Ние сме солидарни помежду си. Хората са сърдечни помежду си. Няма значение какъв етнос си и какво образование имаш. Помолих се най-вече за доброта, човещина, за нас еталон за човещина и доброта е отец Иван”, допълни Пепа.