Всички ученици в страната могат да са в клас от понеделник, съобщиха официално от Министерството на образованието.

Едно от условията е в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души, учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти.

Освободени са тези със зелен сертификат. Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. За да влязат в клас децата в една паралелка, трябва поне половината ученици да се тестват или да имат сертификат.

Осмокласникът Веселин с нетърпение очаква да чуе училищния звънец в понеделник.

В онлайна някак си много не може да разбираш госпожата какво говори. Понякога имаме трудности с влизането в програмата, в системата има някакви грешки. Често се случва да закъснявам за час, някой път и да не влизам, казва Веселин.

Снимка: btvnovinite.bg

Миглена освен негова майка е и образователен медиатор в 70-то училище в София. В понеделник ще помага с тестването на децата.

„Все още са онлайн. Чудех се да работя ли, на децата ли да се обаждам, да ги проверявам. Даже някой път ми се случва и да закъснея за работа само и само да съм сигурна, че те са се събудили вече. Много е трудно наистина!“, отбелязва Милена.

По данни на Министерството на образованието ваксинираните ученици в гимназиален етап са над 7%, а преболедувалите са близо 8%. Тези ученици няма да се тестват, за да са в клас.

Снимка: btvnovinite.bg

В едно столично училище над 80% от родителите не големите ученици са дали съгласието си децата им да се върнат в клас от понеделник след тестване.

Снимка: btvnovinite.bg

В класа на Елена Коларова, учител в 70 ОУ „Св. Климент Охридски“, повечето родители са съгласни с тестването.

„Имат огромно желание децата да се върнат в клас, защото смятат, че обучението вкъщи не е ефективно“, отбелязва учителката.

„Добре е да се съобразяват нашите управляващи и с възможностите на родителите, защото днес много от тях бяха затруднени да дойдат в училище и да подадат декларации, тъй като са на работа, обяснява Величка Таседжикова, директор на училището.  

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на просветния министър за следващата седмица ще има достатъчно тестове. Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за седмицата. 

Децата със специални образователни потребности ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че днес са получени още 182 740 теста и вече са предадени на просветното министерство. От другата седмица се очакват и допълнителни количества.