Всеки трети българин иска да е предприемач. Но едва всеки пети е убеден, че има качества да създаде бизнес.

От началото на тази година Силвия е собственик на бизнес. Останала без работа и решила да създаде център за професионално обучение. Паралелно с това - разработва, консултира и управлява проекти. „Личният ми мотив е от една страна сам да си бъда шеф, а от друга - за мен това беше едно предизвикателство", заяви тя.

Държавата подкрепила Силвия като й изплатила наведнъж обезщетенията за безработица за 1 година - 12 хил. лв. За стартиране на бизнеса си обаче тя вложила и спестявания. Твърди, че държавната не прави достатъчно и е нужно да има повече възможности за финансиране.

47 на сто от европейците искат да са предприемачи. Но 40 на сто смятат, че са подготвени за това. У нас процентът е доста по-нисък.

„Необходимо е в университетите и в средните училища да има повече възможности за задължителни или избираеми курсове за предприемачество. Досега в университетите се преподава само в икономически специалности, а в природни науки или инженерни липсват, а именно оттам очакваме да се появят успешните бъдещи технологични предприемачи", коментира доц. Десислава Йорданова, преподавател по управление и предприемачество в СУ.

74% от европейците имат позитивна нагласа към предприемачеството, а в България - 59%. 1/4 от българите споделят, че не биха се отказали от намерението си да започнат собствен бизнес, ако семейството и приятелите се опитат да ги разубедят.

Във фирмата на Силвия сега работят пет души. Скоро възнамерява да назначи нови хора.