Все повече шофьори бягат след предизвикана от тях катастрофа, сочат проучвания на експерти по пътна безопасност. Причината – ниските наказания, дори и след отнемане на книжката.

Преди дни ви разказахме за катастрофа между две коли. Едната от тях изчезва мистериозно и от мястото, и от протокола на полицаите.

И до ден днешен невиновният водач се бори с последиците от бягството, а избягалият се очаква да получи нищожно наказание.

Всичко се случва преди три седмици в наводнен от дъжда участък в тунела. Единият участник в катастрофата отказва да бъде тестван с дрегер. Десетина минути по-късно изчезва с Пътна помощ в присъствието на полицаи. Така в протокола на КАТ е вписана само останалата на място кола, чийто собственик е мъж, пожелал анонимност.

„Писаха ми хора от „Фейсбук” групите след като качихме видеа, има случаи със същия в "Младост". Блъснал жена на пешеходна пътека и избягал”, разказа потърпевшият.

Заради бягството на виновния водач, мъжът се сблъсква с проблеми по покриването на щетите.

При бягство от катастрофа книжката може да бъде отнета за период от 1 до 6 месеца и да се наложи глоба 100 лева, а при шофиране след употреба на алкохол или дрога санкциите са много по-високи.

„Те стигнаха до 2000 лева глоба и отнемане на книжката за година, сваляне на регистрационни табели. Той се надява, че по-добре да му вземат книжката за 1-2 -3 месеца, отколкото за година или две. Или ако е над 1,2 промила, може да има ефективна присъда”, коментира Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

И ако в Германия водач, хванат да шофира след отнемане на книжка, може да влезе в затвора – у нас не е така.

„Човек може много лесно да загуби книжката си в България, като направи нарушения, но като му я вземат, той може да продължава да си кара преспокойно, защото наказанията са смешни – между 100 и 300 лева”, поясни Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност.

От столичния КАТ вече са открили избягалия шофьор и са му написали акт. Все още обаче не е ясно какво ще е наказанието му и кога ще влезе в сила.

По неофициална информация, пред полицаите избягалият шофьор обяснил, че има здравословни проблеми и не помни нищо от катастрофата.