Военноморските сили установиха мястото на катастрофата с МиГ-29. Изтребителят се е разбил на 10 морски мили от брега край Шабла. Този четвъртък бяха намерени отломки на 70 метра дълбочина на дъното на морето.

След тридневно прекъсване рано тази сутрин Военноморските сили подновиха издирването на "черната кутия" на разбилия се изтребител, а часове по-късно операцията постигна конкретни резултати с намирането на отломки от самолета. Те обаче потвърдиха прогнозите, че машината се е разбила на множество малки части, които са разпръснати на голяма територия. Така оттук нататък черната кутия ще бъде търсена в район от 1 кв. км., който трябва да бъде проверен сантиметър по сантиметър.

Принудителното прекъсване на операцията заради лошото време беше използвано за анализ и прецизиране на района на търсене.

Снимка: btvnovinite.bg

"Открити са останки от самолета. Това е част от колесника на самолета, това са части от двигателя. За съжаление, останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, изключително раздробени и разтрошени", съобщи контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Търсенето се извършва с дистанционни подводни апарати. В районна е минният ловец „Цибър“, на борда на който има специализиран екип от частна фирма и представител на Военновъздушните сили.

Снимка: btvnovinite.bg
"Това е като да търсим игла в купа сено, дори не сме и сигурни дали тази игла няма да е забодена и под купата. Вероятността за откриване е много, много малка, което разбира се не ни спира да продължаваме работата така, както правихме и до този момент", казва контраадмирал Кирил Михайлов.

По данни на флота в следващите дни се очаква влошаване на времето в района.