Със замразяването на трите оставки, търсенето на заместници на министрите ще продължи малко по-дълго. Засега все още не се спрягат нови имена за постовете.

Смяната на финансовия министър се очаква да се окаже най-трудната задача. И самият Борисов се е изказвал в тази посока

„Освобождаването на един министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цялото правителство“.

Изявлението е отпреди 10 години. Междувременно премиерът е променил позицията си, тъй като е на път да освободи вече втори финансов министър. Първо Симеон Дянков и сега - Владислав Горанов.

Наследникът на поста на икономическия министър се очаква да бъде посочен от Обединени патриоти. Емил Караниколов е от квотата на „Атака“ – партията обаче вече не е в управлението.

За трите си правителства Бойко Борисов смени общо над 30 министри. Само в последното постовете си до момента са загубили 10.

Най-сериозната рокада – трима на куп, бяха сменени през 2018 г. след катастрофата край Своге.

Сред тях и тогавашният вътрешен министър Валентин Радев. По времето, когато той ръководеше МВР, главен секретар беше човекът, който го наследи - Младен Маринов. Дали ще се следва същата стратегия и Ивайло Иванов ще стане министър - няма яснота.

Иванов каза, че е разбрал за оставката на Младен Маринов от медиите и никой не го е информирал.

В последните седмици в МВР настъпиха няколко ключови промени. Доскорошният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев подадоха оставки след акция в дирекцията срещу шефа на отдел "Наркотици" и началник на сектор.

Преди дни заявление за напускане подаде и дългогодишният шеф на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.

Рокади преживя и правосъдното министерство - през 2019 година, когато Цецка Цачева, както и други висши функционери в ГЕРБ, си тръгнаха след скандала с апартаментите на властта.

Ако последните три оставки се случат, кабинетът "Борисов 3" до момента ще е с общо 13 подменени министри.