Най-високите температури през месец май ще са между 28 и 33 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Най-ниските ще са между 3 и 8 градуса.

През май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса. По Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, а в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра и до 12-14 градуса в по-ниските части.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месецът ще започне без валежи и с високи температури. Дневните ще са около, а на отделни места дори над 30 градуса.

Промяна ще настъпи около 3-4 май. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува сравнително студен въздух. В много райони ще се развива купеста, в следобедните часове и до полунощ - и по-мощна купесто-дъждовна облачност.

Снимка: БГНЕС

Има повишена вероятност за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, възможни са локални интензивни явления. Температурите ще се понижат - отначало дневните, а към средата на първото десетдневие и минималните. Впоследствие се очаква краткотрайно подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми.

В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност, на места ще има и превалявания, придружени от гръмотевични бури. С по-голям обхват ще са явленията в началото в края на десетдневието.

Снимка: БГНЕС

В началото на третото десетдневие вероятността за валежи временно ще намалее. Температурите слабо ще се повишат и пак ще са близки до обичайните. След 22-23 май въздушната маса над страната ще става все по-неустойчива.

Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.