Гръцките власти на ГКПП "Промахон" временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр, съобщиха от МВР и дирекция  "Гранична полиция".

От вътрешното министерство отбелязват, че за останалите, на които е разрешено влизането в Гърция през ГКПП "Кулата" - "Промахон", остават досегашните изисквания.

Това са гръцки граждани, постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини. Те трябва да представят на гръцките гранични власти попълнен формуляр за пътуване с получен QR код и отрицателен PCR тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната.

На всеки от тази категория пътуващи се прави бърз тест на пункта. При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци се пропускат и се поставят под 14-дневна карантина, останалите не се допускат в Република Гърция.

Километрична опашка от тирове се образува на граничния пункт  рано тази сутрин, именно заради възобновеното от гръцките власти масовото тестване.

Мярката беше въведена вчера следобед, но през нощта тестове не са правени. Малко след 7 ч. тази сутрин беше възобновено правенето на бързи тестове и на превозвачите. Само за два часа пред граничния пункт бяха блокирани над 200 камиона.

До излизане на резултата шофьорите изчакваха в кабините на превозните средства.