Временният управител на Здравната каса д-р Марияна Василева дари бонуса си. Това идва само няколко дни, след като застана на поста. Тя замени Нели Нешева, която напусна доброволно позицията след „молба” на премиера Бойко Борисов и след разразилия се скандал с премиите.

Интересен факт е, че Нешева бе взела бонус от малко над 13 хил. лв., но не бе първенец по този показател в НЗОК. Именно Василева е човекът с най-голяма премия в Здравната каса, като се е разписала на допълнителни малко повече от 15 хил. лв.

От НЗОК обявиха, че новият управител на касата е дарил 5 хиляди лв. по сметката на Йордан Красимиров Стоев. 18-годишното момче и води тежка битка с рядка форма на левкемия. Парите ще отидат за пътни разходи до Хамбург, тъй като Здравната каса издаде предварително разрешение за лечението му в Германия.

Още 5 хил. лв. Марияна Василева дари на 8-годишния Тодор Чаушев от Момчилград. Той е с диагнози детска церебрална парализа и епилепсия. Лечението му вече е започнало и е преминал един курс в Израел. В този случай НЗОК не може да му помогне с допълнителни пари за лечение, тъй като става въпрос за страна извън ЕС.

Останалите пари ще отидат за фондация, която помага на болни деца и малчугани в неравностойно положение. Освен това, тя ще внася всеки месец и част от заплата си в организацията.