Все повече хора от Украйна с хронични заболявания и с малки деца търсят убежище у нас. Те имат право на безплатна спешна медицинска помощ. Временната закрила обаче не гарантира, че украинците ще бъдат лекувани или прегледани безплатно.

От началото на войната десетки болници лекуват за своя сметка украински граждани, които са потърсили помощ или се нуждаят от животоподдържаща терапия. В столичната онкология лекарите се грижат за украинка с онкологично заболяване, поискала убежище в България.

„Бягащите от войната имат нужда и от разговор с психолог, разказват доброволците от ситуационния център, където са заринати с храна, памперси, играчки и дрехи“, споделя д-р Стефан Константинов.

На една от стените доброволците правят списък за нуждите на бягащите от войната семейства.

„Хората обичат да даряват в натура, скептични са за парите, не сме похарчили и една стотинка все още от сметката, защото очакваме по-сериозна вълна от бежанци и още повече разходи, които да покрием“, казва Кремена Кунева от организацията "За доброто".

Украинските граждани, които подадат документи в агенцията за бежанците, получават международна закрила.

Самото подаване на документ гарантира достъп до здравеопазване, какъвто имат всички  здравноосигурените българи.

„Лечението се покрива от бюджета“, отбелязва министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

От здравното министерство казаха за bTV, че правителството разработва механизъм как да приложат европейския регламент за временна закрила, така че всички украински граждани да получат  медицинска грижа.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!