Връзката между случаите на „Скрипал“ и „Гебрев“ беше обсъдена между председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и британският посланик у нас Ема Хопкинс, съобщава БГНЕС. По думите на Цветанов, засега няма новини по казуса.

По-късно през деня парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност ще изслуша представители на разследващите органи и прокуратурата за връзката между двата случая. Според данни на прокуратурата, замесен със случая „Скрипал“ агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е пребивавал на българска територия три пъти през 2015 г., което съвпада с времето, когато е направен опит да бъде отровен българският бизнесмен Емилиян Гебрев.

Цветанов коментира и ултиматума на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че ще напусне кабинета, ако не бъде приета концепцията му за интеграцията на ромите.

„В някои от случаите – да, но смятам, че някои от текстовете трябва да бъдат доста по-обрани. Трябва да избегнем всякаква възможност за манипулация, както и всякаква възможност да се използва тази тема в предизборния период, което няма да е от полза за обществото“, смята Цветанов.

Той отговори и на призивите на опозицията за смяна на състава на ЦИК за предстоящите европейски и местни избори. „Изборният кодекс, по който е избрана днешната ЦИК, е направен от Мая Манолова и парламентарното мнозинство, ръководено от БСП през 2014 г.“, каза Цветанов. Той обърна внимание и на факта, че през 2016 г. ГЕРБ загуби президентските избори, ръководени от същия състав на комисията. „Ние по никакъв начин не си позволихме да вменим вина на ЦИК, че са манипулирани изборния процес“, категоричен беше зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов допълни, че управляващите не разглеждат възможността да подадат оставка, ако ГЕРБ загуби предстоящите европейски избори, защото от партията са уверени в своята победа.