Стотици собственици и ползватели на земи от Северозапада протестират заради разпоредба в Закона за задълженията и договорите, която позволява договор за наем с лице, което няма никакви права върху имота.

Земеделски производители от община Вълчедръм изненадващо научили, че за обработваните от тях земи – за които имат договори за наем със собствениците, има други договори – само между фирми и без собственик.

„Договорът се сключва не между собственик и фирмата, а между тях си, те сключват договор за чужда земя, разбирате ли? Те нямат никакво отношение, нямат пълномощно, нямат нищо!“, каза пред bTV Юлия Стамова, която е земеделски производител.

Според потърпевшите вратичката е в тълкуването на разпоредба в Закона за задълженията и договорите, според която може договор за наем за три години да се сключи и от несобственик или съсобственик на имотите.

„В община Вълчедръм така са отдадени около 5000 или 6000 декара… Без разрешението на собствениците“, отчете друг производител – Мартина Кьосина.

Снимка: bTV

Тези фирми ще вземат субсидията на тези декари, от една страна, и по 30 лева декара от нас, като ни предложи договор за наем чрез пренаемане, коментира Светлозар Миланов, собственик на земя.

Казусът провокира среща с депутати, областния управител и служители от земеделската служба. Проблемът засяга и земи в община Якимово.

Ощетените са сезирали прокуратурата и подготвят колективен иск за прекратяване на новите договори.