Историческите оръжия на дружество „Традиция”, които бяха иззети за експертиза от ГДБОП, ще бъдат върнати в най-кратки срокове. 

Това се разбраха МВР, прокуратурата и дружеството след среща при главния прокурор.

Снимка: btvnovinite.bg

Бойният арсенал беше иззет при съвместна акция на службите ни с Европол за трафик на културни ценности.

Снимка: btvnovinite.bg

56 стари оръжия и над 900 единици боеприпаси бяха иззети от 7 души от управата на дружество „Традиция" при координираната акция с Европол в цялата страна под името „Пандора”. Мярката предизвика недоумение у членовете на родолюбивата организация и протест в Деня на будителите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Иззети са оръжия за експертизи дали попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или се съхраняват неправомерно, но няма констатирано извършено престъпление”, разкри вътрешният министър Младен Маринов.

Прокуратурата заедно с МВР реши да съкрати срока за експертизата на оръжията и да ги върне на собствениците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашите институции подкрепят дружество „Традиция” като родолюбива, патриотична организация, чиято дейност може да заслужава само подкрепа и уважение”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Дружество „Традиция" близо 30 години развива родолюбива дейност с възстановки на значими исторически събития в България. Използват исторически оръжия, които не подлежат на регистрация по закон, защото са произведени преди 1900 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не сме престъпници, хората ни го потвърдиха и казаха, че много държат на дейността ни и сме удовлетворени от срещата”, заяви председателят на дружество „Традиция” Огнян Маринов.

До седмица оръжията трябва да бъдат върнати обратно на собствениците им.