Опозицията вече анонсира четвъртия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Поводът е водната криза, а секторът – екология. Но социалистите твърдят, че вотът е и заради некомпетентност в цялото управление.

Снимка: btvnovinite.bg


Как ще се разпределят гласовете обаче и може ли БСП да събере необходимите 121 гласа „За“? Левицата има 79 места, а ДПС, ако решат да ги подкрепят – 25. ВОЛЯ имат 12 депутати, а „Атака“ – 6. Това са точно 122 гласа.

На теория, ако всички, които се обявяват за опозиция се консолидират, вотът може и да мине с 1 глас повече от необходимото.

Вотът на левицата ще бъде внесен в понеделник, 20 януари, след консултации с ДПС, ВОЛЯ и „Атака“. Въпреки че е по екологични теми, БСП не смятат, че оставката на Нено Димов го обезсмисля. 

„Основният виновник е Бойко Борисов, защото той неизменно управлява държавата от 10 години и проблемите с въздуха, и с водата идват от това, че липсва държава“, каза Христо Проданов,  зам.-председател на ПГ на БСП.

Официално от ГЕРБ отказват коментар по темата. Но коалиционните им партньори – не. „Големият печеливш от цялата тази шумотевина е БСП. Те напрактика спечелиха вота на недоверие преди да са го внесли. Въпросът е кой направи тази услуга на БСП“, заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

ДПС и ВОЛЯ обявиха, че ще решат как да гласуват другата седмица, но имат своя логика по темата. „Ние считаме, че БСП с този вот на недоверие си прави предконгресна пиар акция. ВОЛЯ ще обсъди и ще реши как да гласува“, коментира Полина Цанкова.

Засега и от „Атака“ се въздържат от коментар. Това ще е четвъртият пореден вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов. Предишните три бяха за провали в сферата на здравеопазването, сигурността и корупцията.

Всички те не сполучиха, а гласуването завърши със 131 до 133 гласа в полза на управляващите. Утре и вдругиден БСП започва консултации с опозиционните партии, за да преброи подкрепата за новия вот на недоверие.