Вече е ясно колко хора и машини ще участват в предсрочните избори на 2 октомври. Право на глас имат малко над 6,6 млн. българи.

На тези избори отново ще се гласува машинно във всички секции с над 300 избиратели. Ще бъдат използвани общо 11 013 устройства в страната и чужбина. За да няма съмнения за манипулации, и този път ще се броят 100% от разписките след гласуването.

Болните от COVID-19 и избирателите в малки секции и този път ще гласуват с хартиени бюлетини.

15-часов изборен ден по изключение ще има само за COVID болните и хората с увреждания, които ще гласуват с подвижна секция. Ако те са повече на брой, тогава гласуването може да започне още в 5 ч. сутринта, два часа преди началото на изборния ден.

След отпадането на извънредната епидемична обстановка, изнесени секции само за COVID вече няма. Затова ще се гласува по нов начин. Те ще гласуват с подвижните секции за хора с трайни увреждания. За да стигне времето, първо ще гласуват хората с увреждания, после карантинираните. Ако са много, гласуването може да започне два часа по рано.

В избирателните секции ще се гласува традиционно от 7 до 20 ч. Възможно е и удължаване на изборния ден, но само до 21 ч.

Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините, съобщиха още от ЦИК. А междувременно е създадено и ново звено – технологии на вота, което ще отговаря за функционирането на устройствата.

Седмица след вота – на 9 октомври, вече трябва да знаем и финалните резултати, и персоналния състав на парламента. Оттам нататък той трябва да се конституира.

Конституцията предвижда едномесечен срок за свикване на парламента, но предполагам, че още около 15 октомври той ще бъде свикан на първо заседание. Парламентът може да бъде свикан или от президента, или от една пета от новоизбраните депутати.