Продължават консултациите между парламентарните формации за попълване на съставите на Секционните избирателни комисии зад граница. Тези в страната вече са готови.

Около 80 000 души ще се включат в изборния процес като членове на секционни комисии. В Районните комисии те са 586-има. Тази година всички те имат увеличение на възнагражденията си. 

На изборите сега един председател на Районна избирателна комисия в изборен район с над 400 секции например, ще взима 1 850 лв. за месец, а не както на предходните избори 1 280 лв.

За работата си на 2-ри април, председател на Секционна избирателна комисия ще получи еднократно 250 лв., като досега възнаграждението е било 115 лв.

Членовете на СИК ще получат еднократно 195 лв., а на изборите на 2-ри октомври, когато бяха последните избори са получили 85 лв. 

Изборите на 2-ри април ще се по-различни от изборите на 2-ри октомври. Членовете на избирателните комисии ще трябва да отчитат двоен резултат от вота с машини и с бюлетини. Притесненията на експертите са, че това може да доведе до грешки и забавяне на обявяването на изборния резултат. Заради по-сложните изборни книжа също може да притеснения. Чакат се и отговори на въпроси с видеонаблюдението, като например колко дълго да се задържи бюлетината, в края на изборния ден пред камерата, за да се прочете ясно вота.

В област Кюстендил смесеното гласуване - на машини и с хартиени бюлетини, може да откаже в последния момент членове на СИК да броят бюлетините, казват участници в изборния процес.

“Ще бъде по-трудно, за броене, за отчитане и това ще ни отнеме доста време. Много хора, заради това ще се откажат да идват като членове на СИК, защото това ще им отнеме много време”, каза Камелия Георгиев, секретар в СИК.

В Районната избирателна комисия в 24-ти район в София очакват по-различна изборна нощ - забавяне при отчитането на резултатите и заради видеонаблюдението, и заради по-сложната изборна документация.

Липсата на конкретни указания от ЦИК за параваните в избирателните секции, които заменят тъмната стаичка, също затруднява организацията на вота. Дори в малката кюстендилска община Невестино. 

“Какво ще представляват тези паравани, как ще изглеждат? Това, което ние си го представяме като параван, може да кажат, че не отговаря на изискванията”, каза Мая Арсова, секретар на община Невестино. 

Параваните трябва да покриват ръцете на избирателя, за да опази тайната на вота.