Избирателите под карантина в София може и да не получат възможност да гласуват. Причината е, че все още няма желаещи, които да участват в подвижните избирателни секции.

От Столичната община се обърнаха към партиите с призив за съдействие. Хора, облечени в защитни костюми, трябва да отидат до адреса на избирателите под карантина.

„За съжаление, доколкото ни е известно, при проведените консултации при кметовете на райони от партиите и коалициите, няма заявили желание да участват в тези секционни избирателни комисии лица“, каза Венера Милова.

Първият облича костюм, вторият също. И тримата от Секционната комисия трябва да са в защитни костюми, както и техният шофьор, който ги вози от адрес на адрес. Костюмите ги осигурява общината, партиите осигуряват хората.

Петстотин души под карантина вече са заявили, че ще гласуват. Секционната избирателна комисия отива на адреса, карантинираният показва лична карта и гласува. Пред очите на този, който носи урната, и другите двама от комисията. Желаещи за тази работа обаче няма.

„Апелираме към партиите и коалициите, които имат тези правомощия по Изборен кодекс, да излъчат такива лица, или ако има доброволци, да се обръщат към партиите и коалициите, за да могат да бъдат излъчени от тяхна страна“, допълни Венера Милова.

Подвижните урни са налице, костюмите са налице, търсят се хора, които да обикалят от карантиниран на карантиниран. Срокът е до 1 април и ако не се намерят, избирателите под карантина няма как да гласуват.