Ако не се стигне до договор за доставката на още 1500 машини за гласуване, Централната избирателна комисия (ЦИК) ще организира вота на 11 юли с наличните. Това заяви говорителят на комисията Цветозар Томов. Междувременно днес продължи тестовото гласуване с устройства на три места в столицата.

ЦИК изпробва скоростта на гласуване на различни групи от обществото, за да прецени по-добре информационната си кампания за машинния вот. Най-добрият резултат днес е на мъж гласувал за 18 секунди с устройството. По думите на говорителя на ЦИК експериментът до момента показва, че за час могат да гласуват 50 човека.

Гласуването по време на ваканция - мисия възможна или не?

До седмица ще е ясно как почиващите ще могат да упражнят правото си на глас на 11 юли.

Снимка: btvnovinite.bg

При почивка в Гърция или другаде в чужбина всеки може да гласува в избрана от него секция само с дописване в списъка. Почиващите у нас обаче ще трябва да се регистрират по настоящ адрес, при това две седмици преди вота. Това може да стане по електронен път на сайта на ГД ГРАО без електронен подпис. ЦИК предлагат на регионалното министерство туристите да посочват във формуляра адреса на хотела.

„Лицата, които са на почивка там, се водят в регистър. При съгласие на собственика на хотела, може да се подаде заявление за настоящ адрес с адреса на хотела“, обясни Росица Матева – зам.-председател и говорител на ЦИК.

От хотелиерския бранш нямат против.

В един от най- големите избирателни райони – Бургас, смятат, че притокът на гласуващи туристи ще окаже влияние на изборните резултати.

Представители на местната власт предлагат промени. „С нещо в списъците да се отбелязва, че тези хора са такива и са от еди-кой си многомандатен избирателен район например в София и техният глас да се зачита за София", уточни Тихомир Янакиев – кмет на Созопол.

До момента запитванията на летуващи гласоподаватели в ЦИК са десетки. От изборната администрация напомнят, че е невъзможно двойно гласуване, защото заявилите гласуване по настоящ адрес автоматично се отписват от този по постоянен.