Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заплаши със съд и смяна вицепремиера Валери Симеонов. Сидеров поиска извинение от Симеонов и се закани, че в противен случай ще поиска оставката му и лесно ще намери негов заместник като вицепремиер.

Пред журналисти в МС лидерът на „Атака” заяви, че в рамките на заседанието на кабинета е направил предложение за оттегляне на проекта на Закон за шума, защото по думите му той нанася вреди на бизнеса.

Според този закон могат да се затварят заведения по преценка едва ли не на МВР, което ще нанесе щети на туризма, и ще е причина за по-малко приходи в сектора, коментира Сидеров. Проектозаконът е минал на първо четене, могат да го изтеглят, изтъкна той.

„Аз отправям много остри критики към работата на вицепремиера, защото смятам, че неговите действия вредят на държавния интерес”, мотивира се Сидеров. „Аз го изпратих в изпълнителната власт, за да работи за стандарта, за пенсиите, това беше нашата основна тема, а не да се разхожда с шумомер в ръка”, категоричен  беше той.

Сидеров посочи, че вицепремиерът дължи в минимално кратък срок публични извинения на „Атака” и на ГЕРБ, които е нарекъл "лобистки спасители на редник Киро и прочие такива махленски подхвърляния". Според Сидеров Симеонов дължал извинения и на премиера, когото е обвинил в зависимост от Домусчиеви, и на Даниел Кирилов за обвинението в "съчиняване на лобистки текстове".

Това извинение час по-скоро трябва да бъде представено. В противен случай ще заведем дела – аз и моят колега Николай Александров. Ще окуража и Даниел Кирилов, и премиера също да заведат дела за обида, клевета и уронване на престижа, заяви Волен Сидеров.

Министър-председателят Бойко Борисов припомни решение на кабинета от миналата година, с което е защитил интересите на държавата в сделката за БМФ.

„На 6 юли 2017 г. това правителство одобри допълни разходи по бюджета на Министерството на икономиката за 2017 г. в размер на 2,4 млн. лева за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред ВКС на решение на Арбитражния съд, постановено към „Кей Джи маритайм шипинг”. Ако сме искали редник Киро или редник Райън, или който и да е да пазим, е нямало да заведем тези дела”, аргументира се Борисов. На заседанието на правителството днес присъстваше и лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Скандалът между Волен Сидеров и Валери Симеонов отекна и в Народното събрание.

От НФСБ обявиха, че Сидеров не ръководел добре парламентарната група и не виждат основания Симеонов да бъде сменян  като вицепремиер.

От „Атака” пък защитиха Сидеров, като обясниха, че претенциите им са по повод проверките на Симеонов за шума. От партията отново повториха тезата, че законопроектът за приватизацията, който внесоха и получи президентско вето, не е лобистки и е в полза на държавата. Партиите във формацията „Обединени патриоти” обаче не коментират дали скандалите ще доведат до разпад на коалицията.

На въпрос дали може да се стигне до смяна на вицепремиера, Явор Нотев от „Атака” коментира: „Не мисля, че въпросът беше поставен ребром, но по принцип има има отговор и на този въпрос в изявлението на г-н Сидеров”.  

„Ние си познаваме г-н Сидеров от години, това е човекът, който често бърка фантазното с реалността”, заяви пък Валентин Касабов от НФСБ.

"Засега коалицията "Обединени патриоти" се запазва". Това заяви тази вечер пред сайта "Епицентър.бг" вицепремиерът Валери Симеонов по повод провокираните от лидера на "Атака" Волен Сидеров скандали в коалицията. 

Волен Сидеров поиска ветото на президента върху Закона за приватизацията и следприватизационния контрол да бъде разгледано през есента. Депутатите от икономическата комисия обаче днес следобед единодушно подкрепиха ветото и отхвърлиха спорните текстове от закона. До края на седмицата трябва да се проведе и дебатът в пленарната зала.