Волен Сидеров вече не е председател на ПГ на "Обединени патриоти".

Решението е взето вчера на заседание, на което са били само депутатите от НФСБ и ВМРО. От "Атака" твърдят, че не са били поканени, докато колегите им посочват, че заседанието е било регулярно.

Сидеров е сменен от двама съпредседатели - Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ.

Случилото се е кулминация на търканията в малката коалиция, които продължават от месеци. "Атака" често критикуват другите националистически формации и специално ВМРО, че техните представители във властта са забъркани в злоупотреби. В същото време Сидеров беше нападан от колегите си за това, че "Обединени патриоти" не работят ефективно в парламента.

Ситуацията в националистическото обединение се ожесточи около евровота, когато реденето на листите скара Патриотите и те се явиха поотделно в битка за практически сходен електорат и единствени ВМРО успяха да изпратят представител в ЕП.

Случилото се днес от "Атака" определиха като "Игра на тронове".

„Това не е само отстраняване на Волен Сидеров от председателския пост в групата на „Обединени патриоти“. Това е нарушение на коалиционното споразумение, което има между НФСБ, „Атака“ и ВМРО, което подписахме в началото на 2017 г. Там са записани ясно много важни неща, които регулират как да функционира парламентарната група и как да се разпределят вицепремиери и кой ръководи парламентарната група“, обяви Десислав Чуколов от "Атака".

Валери Симеонов от НФСБ обаче беше категоричен - това е начинът групата да бъде оздравена, а освен това рокадата била само формална.

Според новия съпредседател Искрен Веселинов решението е резонно: "На редовно събрание на ПГ на "Обединени патриоти" беше обсъден факт, че от месеци наред парламентарната група няма реален организационен живот. С цел подобряването му беше направена промяна в ръководството".

Той заяви, че от "Атака" "систематично бойкотират заседанията на парламентарната група и бламират нейната работа". Попитан дали е уведомен Волен Сидеров за това решение, Веселинов обясни, че той е уведомен на база прочетеното съобщение в пленарна зала.

На въпрос дали коалицията е стабилна, другият съпредседател - Валентин Касабов, отговори: "Засега да. Коалицията е сигурна, стабилна, ако разбира се, нещо друго не се случи (...) Няма нищо странно, лошо. Част от ръководството си отива, но както се казва "Обединени патриоти" сме тук и вървим напред".

От ГЕРБ отказаха коментар, защото не се месели в работите на други партии. А Сидеров днес отсъстваше от работа.