Председателят на „Атака“ Волен Сидеров поиска лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов да се извини за „грубите и недопустими нападки“ и „нанесените обиди“ на руския патриарх Кирил.

Това Сидеров направи в съобщение от името на парламентарната група на Обединените патриоти, в качеството си на неин председател. В Обединените патриоти влизат „Атака“, НФСБ и ВМРО, а Симеонов е съпредседател на коалицията.

В текста се казва, че парламентарната група се разграничава от думите на Валери Симеонов.

По-късно през деня и БСП поиска правителството да се разграничи от вицепремиера.

Става въпрос за казаното от вицепремиера пред БНТ тази сутрин, че хората трябва да са наясно какъв е патриарх Кирил – „известен като „цигарения митрополит“ на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. (долара) вино за нуждите на църквата – пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! (...) Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ – доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане“.

Вижте пълния текст на съобщението от Сидеров:

„ПГ на ОП се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света.

Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г от Освобождението на България от турско робство.

Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на Коалиция Обединени патриоти в българското правителство да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди.

Председател на ПГ Обединени патриоти:
Волен Сидеров“

То беше споделено и във фейсбук профила на Обединените патриоти:

Позицията е гласувана с кворум на заседание на парламентарната група, като народните представители от НФСБ са излезли от стаята, съобщиха депутати от патриотичната коалиция.

„Този текст преди малко беше гласуван на заседание на ПГ на Обединените патриоти и с необходимото мнозинство беше приет“, коментира пред журналисти секретарят на групата и заместник-председател на „Атака“ Десислав Чуколов. Той не вижда защо това решение да доведе до напрежение.

Заместник-председателят на ПГ Валентин Касабов, който е и зам.-председател на НФСБ, обаче обясни, че това не е становище на цялата група. „Това са безумни неща, за всяко нещо трябва да се извиняваме ли?“, попита той. Казаното от Валери Симеонов е негова позиция, но и колегите му от НФСБ мислят така, смята Касабов.

Юлиан Ангелов от ВМРО обясни, че депутатите от НФСБ са излезли от стаята, но е имало кворум и се е гласувало от името на парламентарната група. Колегите от НФСБ са в правото си да реагират, все пак са отделна партия, никой не може да им наложи на тях решение, но смятаме, че все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми, не можем да носим отговорност за изказванията на някои хора, за личното им мнение, добави той. Според Ангелов за момента не е застрашено единството на групата, но зависи какви ще бъдат действията оттук насетне.

В съобщение, разпространено от пресцентъра на „Атака“ по-късно през деня, Сидеров заявява, че ще бъде „безкомпромисен, ако Валери Симеонов не се извини на патриарх Кирил“.

„Не мога да не реагирам на нападките, тъй като съм вярващ човек“ и „единственият дипломиран богослов в това НС“, заяви той.

По думите му изявлението на Симеонов по БНТ не е било съгласувано с него, нито с Красимир Каракачанов.

„Да нападнеш патриарха на една православна църква за мен е равностойно на ислямистки и джихадиски акт“, се казва в текста. По думите му това са „преки обиди, които най-големият враг на християнството не си е позволявал да изрече“. „Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Тогава аз не мога да правя компромиси“.

На въпрос в какво ще се изрази безкомпромисността си, Сидеров отговори: „В стъпки, които ще бъдат една след друга, но които сега няма да разкривам“.

Вижте и видеото: