70 години от основаването си отбелязва военнотранспортната авиация. В редиците й има и семейство, посветило се на спасяването на хора в кризисни ситуации.

11 години полковник Иван Денев е начело на авиобазата във Враждебна.

Има 4000 часа във въздуха и десетки рискови мисии. Участва и в транспортирането на загиналите при атаката срещу българите в Кербала.

Снимка: bTV

„Най-тежката ми задача беше с Ан-26, с него се наложи да превозим президента Първанов до Кабул и Кандахар. Две денонощия и половина без никъде да оставаме. Летище Кандахар е много опасно, там се каца и си в обстрел”, спомня си полковникът.

Снимка: bTV

По това време дъщеря му Дара е още ученичка. Още в пети клас тя решава, че също иска да бъде пилот. По това време обаче все още не приемат момичета за летци. „И в 2000 г. разбрах, че е първият прием на жени пилоти и тогава реших да се подготвям и кандидатствам – за добро или за лошо. Човек не трябва да съжалява за решенията си в живота”, обяснява днес капитан Дарина Денева.

Вече две години и половина Дара Денева лети на най-съвременния транспортен самолет във военната ни авиация.

Снимка: bTV

И двамата пилоти в семейството посочват като предизвикателство в авиацията ограничените ресурси. 

Капитан Денева вече дава и дежурства в базата. Чака момента, когато ще може да лети с медици при донорска ситуация или транспортиране на хора, в случай на криза.