Военноморските сили търсят 15 командоси. За целта, специалните части организираха днес зрелищни демонстрации. За поделение "Тихина" и подготовката на морските командоси се носят легенди.

"Най-вече трябва да умеят да работят в екип и да са готови на саможертва", обясни кап. II ранг Михаил Арабаджиев, командир на 65-ти морски специален разузнавателен отряд.

Кап. II ранг Арабаджиев е част от специалното поделение вече 15 години. Определя работата като предизвикателство, дълг и призвание.

"Работят под напрежение. В много динамична, враждебна среда понякога. И трябва да вземат бързи, навременни решения", каза кап. II ранг Михаил Арабаджиев.

Кандидатите трябва да са до 28 години, а само първоначалният физически тест включва 5 километра тичане и километър плуване.

"Такива хора търсим – да са готови да приемат всичко ново, да са позитивни най-вече и да не се плашат от страшни неща", допълни кап. II ранг Михаил Арабаджиев.

Стартовата заплата на специалните части е около 1300 лева.

"Службата в армията винаги е била и ще бъде служба в защита на родината", каза флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на ВМС.

Общо свободните места за матроси във Военноморските сили са 100.