Военноморските сили празнуват. Днес тържествено отбелязват 144 години от създаването си.

Фрегатата Дръзки и минния ловец Цибър тази сутрин бяха тържествено разцветени. В момента те са отворени за посетители, като до 18:00 часа всеки, който желае, може да дойде, да се качи на борда и да ги разгледа.

Военноморските сили отбелязват 144 години от създаването си
Снимка: bTV

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал Боян Медникаров поздравиха младите офицери, които тази година завършиха обучението си и постъпиха на служба във военния ни флот.

Общо 20 випускници от Висшето военноморско училище получиха своите лейтенантски пагони.

Първенец сред тях е курсант-мичман Лилия Костадинова, която занапред ще бъде началник на секция Хидрографско осигуряване.

Лилия Костадинова
Снимка: bTV

Лилия е родом от Тутракан и ще бъде първия военен в семейството. В началото родителите ѝ били много изненадани от нейния избор.

Военноморските сили отбелязват 144 години от създаването си
Снимка: bTV

„Първо бяха –„не, ти си момиче, защо ще ходиш във Военно учебно заведение“, но след това много ме подкрепиха“, обясни тя.

Признава, че Висшето военноморско училище я е привлякло най-вече със славата, че там се завършва изключително трудно.

Лилия Костадинова
Снимка: bTV

„Ако трябва да съм честна, просто не знам, много ме привлече Военноморско училище - човекът в униформа, дисциплиниран, пример за обществото“, добави Лилия.

Според началника на отбраната, за да има повече млади хора като Лилия в армията и да бъде преодолян недостигът на кадри,  е нужна модернизация.

„Заплатите в армията не са ниски. Войникът, когато постъпва от първия ден, получава около средната работна заплата за един голям град. Но това, което хората искат да видят, е техника, адекватна на времето. Младият човек иска предизвикателство“, подчерта адмирал Емил Ефтимов.

Адмирал Емил Ефтимов
Снимка: bTV

По думите му, в момента се прави преглед на инвестиционната програма за модернизацията на армията ни и ще се набележат приоритетите.