След проливните дъждове в Северозападна България ситуацията остава тревожна. Освен във Вършец, частично бедствено положение обявиха и в община Криводол.

Най-засегнатото населено място там е село Ракево. А проходът „Петрохан“ остава затворен.

Обстановката по отношение на валежите днес е много по-спокойна, но нанесените щети в „Петрохан“ така или иначе са факт.

Десетки са сигналите за щети от община Вършец. Много сигнали има и от населени места от планинските общини и особено тези, които са покрай поречието на реки.

Къщата на Параскева Рангелова е точно до река Ботуня. Пред очите й малката и иначе спокойна рекичка, се превръща в заплаха за часове.

"Никога се не е случвало такава река да изскача. От петдесет години съм тука, такова чудо не е имало. Сега беше страшна работа, всичко отнесе!", споделя Параскева.

Миналата нощ водите на реката се разливат постепенно, но бързо. Затлачвания от дървета и камъни препречват оттичането й, докато силата на водата не се отпушва изведнъж като приливна вълна.

"Реката беше огромна, приливът беше огромен, течението беше страхотно!", казва Илия Борисов.

Освен тонове инертни материали, реката отнася и новия автомобил на Илия. Други коли са с повреди.

Заради разрушен водопровод къщи в квартал „Заножене“ са без вода, затруднен е и достъпът до някои от тях. Загубени са и животни.

"Едно прасенце в барата. Как ще го спася?", споделя Мирослав Орлинов.

Размерът на щетите по инфраструктурата във Вършец и останалите населени места, ще е ясен след оценка на щетите.

На място в „Петрохан“ пристигна регионалният министър в оставка Гроздан Караджов, който има доста амбициозна програма по отношение на отварянето на прохода.

„Основната причина за бедствената ситуация е запушването на един водосток, тоест това е преминаване на малка река в обикновено време под пътя, но реката през нощта е донесла много дървета и много камъни, кал, пясък и е затворен и съответно запушването прелива. Това е като бента на бобрите, както се прави, прелива водата и е тръгнала по пътя, сигурно се вижда, и е подкопала пътя“, каза Караджов.

Има пропадане, обилният валеж е направил кратер под пътя. Трасето ще бъде разширено в другата част на платното. След това пропадналият участък ще бъде укрепен. Това ще се случи в следващите два дни, но проходът вероятно ще остане затворен и през следващите няколко дни, понеделник и вторник ще имаме нова информация за това.

Нормализира се обстановката и в община Криводол, където снощи също бе обявено частично бедствено положение.

Най-тежка беше ситуацията в село Ракево. Там река Ботуня преля и наводни дворове и приземни етажи на къщи.

Имаше опасност за детската градина и училището, но чували с пясък препречиха пътя на водата и сградите са невредими.

Предстои почистване на външните площи от кал и наноси. В момента нивото на реката с паднало с метър.

В село Пудрия е наранена носеща колона на мост.