Над 7 часа седмично прекарват пред компютъра 1/3 от геймърите между 18 и 25 години. Данните са на „Лаймлайт нетуъркс”, а в проучването им са участвали 3000 души в световен мащаб.

27 на сто от тях играят дори на работното си място. Всеки трети би напуснал работа, за да стане професионален геймър, а 11 закъсняват, заради своята пристрастеност към игрите.

20 процента играят по над 20 часа седмично, а близо 2/3 страдат от недостиг на сън.

Тази седмица адвокати от Канада обявиха, че завеждат първото по рода си дело срещу създатели на компютърна игра. Искът е от името на двама родители, според които компанията използвала психолози, за да направят играта максимално пристрастяваща за младите хора.

Христиан играе компютърни игри от малък. Не смята, че е възможно да се пристрасти.

„Геймингът не е пречел на нито едно мое занимание в училище или извън него, дори и сега на работа”, категоричен е Християн Дамянов.

Според психолози обаче манипулация чрез игри е напълно възможна – чрез психология на присъствието, която създава усещане за друга реалност.

„Ако прелита птица, тя непременно трябва да грачи, ако има  река – да се чува шума и това умение на дизайнерите да повлияе много на постижението  на когнитивната психология и психологията на въдействието, за да се управлява вниманието и да се контролира потреблението”, обясни Пламен Димитров.

Съвсем скоро в Англия ще отвори врати и първата клиника за лечение на деца, зависими от видеоигри.

„Това в много отношения вече е клинично състояние, особено за децата и юношите. Това е терапия като форма на зависимост, близка до хазартните”.

Голяма част от живота си Доброслав прекарва в игри. Като тинейджър като геймър, а днес в произвеждането им. Намира ги за толкова опасни, колкото и игрите на площадката пред блока.

„Когато отидеш навън, можеш да си счупиш крак например, така са и тези игри. Всяко нещо трябва да се прави с мярка”, каза Доброслав Димитров.

„Би било редно родителите да оказват контрол на това, което децата играят и колко време точно, защото геймингът, рамо до рамо с него може да върви и спортът”, смята Християн.

Според специалисти не е изключено, ако процесът срещу популярната игра „Фортнайт” успее, игрите да се сдобият с предупредителни надписи – подобно на цигарите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!