Гласовете на турците извън Турция могат да помогнат на президента Реджеп Тайип Ердоган да спечели референдума. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.

По думите му действията на Ердоган и подклаждането на напрежението между Анкара и ЕС е апел към външните турци да подкрепят новия диктатор. 

„Турското общество е разделено, а на Ердоган са му необходими гласове”, отбеляза Симеонов.

„Турция е в криза. Води се дългогодишна война, която изисква много сериозен ресурс. Това изтощава икономиката, необходими са му външни прояви, за да мобилизира нацията си”, допълни той.

По думите му Турция и Европа са силно зависими от икономическите взаимоотношения помежду си. Във връзка с това Симеонов посочи, че Ердоган едва ли ще използва изцяло коза „мигранти”. „Но той има такъв богат резервоар, че нищо не му пречи периодически да изпуска”, отбеляза той.

Според него България трябва вземе решение за последователна политика в двустранните отношения с Турция. „В стратегически план България трябва да развие ешалонирана отбрана спрямо югоизточната си граница. Това е Ахилесовата пета в сигурността на България”, коментира Симеонов.  

Според него се наблюдава ескалация на претенциите на Турция към бившите й територии. „Те считат, че ние временно имаме държава”, коментира Симеонов.