Водещи хирурзи от цял свят обсъждат в Пловдив новостите в хирургията на ръцете. Специален гост е германският професор Едгар Биймер, който пръв в света извърши успешна трансплантация на две предмишници.

Професор Биймер разказа пред bTV за революционната хирургическа операция, благодарение на която тежко пострадал при трудов инцидент пациент има нормален живот с присадените му крайници.

„Това се случи през 2007 г. Фермер изгуби двете си предмишници при тежък инцидент. Днес пациентът е добре, функцията на горните му крайници е напълно възстановена, той може да се обслужва самостоятелно, да шофира трактора си, да кара велосипед, да се храни и да се облича без чужда помощ – разказа професорът. – Най-трудното при тази трансплантация беше дългото чакане за правилен донор. Две години чакахме да се появят крайници, които да отговарят на физиката и пропорциите на пострадалия и да са съвместими с него. При трансплантацията на други органи не е от значение дали са взети от млад, стар, черен или бял донор, но при трансплантацията на предмишници и горни крайници всичко това има значение, защото не може да трансплантираш ръце от дете на възрастен“.

Проф Биймер оцени високо работата на българските си колеги.

Българската хирургия на горните крайници е в състояние да извършва сложни операции с висока прецизност, като използва последните достижения на световната наука.