На фона на водната криза в Перник  вода, захранваща язовир „Студена“, се подава нерегламентирано към село Ярлово в община Самоков. За това сигнализират потребители в социалните мрежи.

На публикувани в интернет кадри се вижда, че вода от Палакарийския канал се отклонява незаконно към селището.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди време той бил запечатан по същата причина. Вчера водата била спряна повторно. Час след спирането й обаче на мястото, което се намира високо в планината, се появил кметът на Ярлово Васил Миленов. Той потвърди, че е бил там.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях решил да си ходя просто така. И видях от далеко, че има хора горе и реших да видя“, казва Миленков по телефона пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

В себе си носел отвертка. Не обаче за да пусне крана, настоява той. „Отвертка носих. Аз винаги си нося в джоба. Електротехник съм”, разказва Миленков и добавя, че знае, че тази вода по река Струма захранва язовир „Студена”,  а „въпросният кран изпускал по малко вода“.

Някога имало договор, който позволявал водата да се ползва. Той обаче е изтекъл.  Жителите на Ярлово твърдят, че воден режим има само през лятото. А през зимата вода има постоянно.

Снимка: btvnovinite.bg

Василка Механджийска работи в местното кафене. Твърди, че водата понякога е мътна, но е годна за пиене. Често обаче имало аварии заради старите тръби. Но местните не се оплакват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лятото има понякога режим, но сега няма режим в момента“, казва Панайот Нешев. 

Снимка: btvnovinite.bg

А по думите на кмета в селото няма излишен разход на вода.