Оранжев код за бурен вятър и значителни валежи е в сила за цяла Източна България и северозападните райони днес, съобщава НИМХ.

Той е обявен за областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Силистра, Разград и част от Русенска.

Жълт код е обявен в областите Велико Търново, Габрово, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

В останалата част от България не се очакват опасни метеорологични явления.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха за възможни наводнения в района на реките Дунав, Камчия и Русенски Лом.

В Източна България още в сутрешните часове валежите ще спрат, около и след обяд облачността там ще се разкъса и ще намалее. В западната половина от страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността до обяд над масивите от Югозападна България. Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6 градуса.

В планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 3 градуса.

По Черноморието все още има валежи, но до обяд ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6 и 9 градуса. Температурата на морската вода е межди 10 и 16 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.