България е в топ 10 на търговските партньори за Грузия, отчете премиерът Бойко Борисов след среща с грузинския си колега.

Министър-председателят договори с грузинския си колега засилване на транспортните връзки през Черно море с повече фериботи до Варна. Също така, страната ни ще внася до 2000 мегавата зелена енергия от Грузия и ще им съдействаме за дигитална свързаност.

Министър-председателят заяви, че подкрепя Грузия за отделяне от Украйна и Молдова при присъединяването им в ЕС, както и за членство в НАТО, защото са по-напреднали в подготовката си за присъединяване към Алианса.

„Колегата е ръгбист и имахме възможност да си поговорим за спорт, имат нашата подкрепа за НАТО и ЕС. Много по-напред са от Украйна и Молдова. Следва да ги изваят от пакета, изключително са ни важни, защото са събирателно място на осем държави от каспийския регион”, каза Борисов.

Премиерът посочи, че след подобрения фериботен обмен и завършването на АМ „Хемус”, ще се върне блясъка на Пристанище Варна.

„Дали сме си няколко месеца, от 2014 г. не съм ходил, защото искам да има резултати. По темата източно партньорство – подобни фериботни връзки са изведени като приоритет. Второ – дигиталната свързаност, ако не с помощта на ЕК, сами ще започнем за няколко месеца да полагаме кабела за пренос на данни, за да се ползва от целия каспийски регион инфраструктурата на Грузия. Такъв проект отговаря и на нашето законодателство и сме готови да стартираме. Трето – което изиска 6 месеца предварителна работа, 2000 мегавата могат да пренасят зелена енергия от ВЕЦ под Черно море. Ние сме в европейския енергиен пръстен, ще търсим инвеститори да работим по тази тема”, поясни Борисов.

Министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе заяви, че двете държави споделят дълга история на приятелство.

„Грузия и България споделят дълга история на приятелство, която датират от векове. Манастира Бачково е открит от братята Бакориани,  източноправославна църква е част от тези близки връзки. Нашите отношения продължават да са силни и се радвам, че имаме и успешно проекти през годините. Искаме да продължим и в бъдеще с тази тенденция. Икономическите ни връзки се развиват ползотворно. България е в топ 10 на търговските партньори на Грузия”, посочи Бахтадзе

Той заяви, че пътят на Грузия към ЕС и НАТО ще отворят още повече възможности за страната.