Локализиран е пожарът над Сандански, при който загинаха двама горски служители, а един е настанен в болница с изгаряния. В три общини е обявен ден на траур заради жертвите на стихията. Вместо годеж, днес семейство Гръбчеви от Петрич се стягат погребение. Огънят при село Петрово остави горския служител Антон завинаги на 34 години.

„Всички сме в шок, родителите ми са в шок, майка ми все още си мисли, че той ще се прибере, още не може да повярва, че се е случило това. Трябвало да купи пръстен, да предложи брак на жена му“, разказа братът на Антон Иван Гръбчев.

Тони, както го наричат близките му, е имал страх от огъня от малък. 3-годишен получава изгаряния от вряла вода и едва оцелява.

„Те са жертви, тях са ги изпратили на смърт. Не може човек, който не е обучен, не може човек, който си няма идея, който има страх от огъня да го вкараш в пожара и да изгори като въглен. Те са били там да посъветват пожарни откъде да се мине да им направят карта, да им обяснят за района и това е било тяхната работа, а не да ги вкарват в сърцето на пожара“, допълни Иван Гръбчев.

„Те са гасили огъня без абсолютно нито пожарникари, нито пожарни“, каза бащата на Антон Димитър Гръбчев.

Трагедията застига и Кресна, градът дава втората жертва- 47-годишния Валери Димитров – дългогодишен горски служител и общински съветник, а отскоро - и дядо.

Третият пострадал лесничей вече е транспортиран в „Пирогов“. Мъжът е в стабилно състояние. 

„Дори и да имаха защитните облекла, пак казвам, ситуацията, в която са попаднали, е просто все едно са влезнали в пещ. Който не е гасил такъв пожар, не може да го разбере“, заяви Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Тръгваме към лобното място на горските. 

Инж. Дамян Дамянов каза, че толкова бързо е горяло, че аутопсията се оказало, че почти няма вдишани сажди, „така че направете сметка колко бързо огънят ги е обхванал“.

Всичко е изгоряло. 550 декара са унищожени, а днес нови огнеборци, горски служители и доброволци дойдоха, за да потушат огъня. Телефоните на загиналите свидетелстват за силата на огнената стихия.

Третият лесничей е с над 20 процента изгаряния и му предстои операция.

„При над 15 процента изгаряне то протича със засягане на всички органи и системи. Но не е с реална опасност за живота“, заяви проф. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Смъртта на горските служители повдигна въпроси за екипировката им.

„Искам тази смърт да не е напразна, първата стъпка е да помогнем на семействата на тези хора, всички разбираме, че когато разчитат на мъж като глава на семейството и той го няма, става много трудно за близките му“, заяви Никола Рахнев.

Доброволците инициират и подписка за закупуване на авиационна техника, с която ефективно да се гасят горски и полски пожари.

Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на смърт в следствие на предизвикан горски пожар.