Незаконни кариери за добив на злато по бреговете на Струма са превърнали поречието на реката в лунен пейзаж.

За последния скандален случай сигнализира наш зрител. На мястото на ябълковата му градина в Кюстендилско сега има блато, езеро и купища баластра.

Снимка: bTV

Повече от 13 години незаконна кариера вади пясък и злато от овощната градина на Пламен Петков в кюстендилско. Едва сега жалбите на собствениците са провокирали проверка на Министерството на икономиката.

Проверката открива, че добивът е незаконен, проверяващите намират паркирал камион ЗИЛ без номера и с пресевна инсталация за злато върху него. 

Снимка: bTV

Екипът ни завари техниката и зилът да работят. Работниците обаче имат друга версия: те копаят за язовир за спортен риболов.

„Изграждаме риболовна база за спортен риболов, теренът си е с такъв статут. Ние сме си купили мястото и си имаме проект”, казва Антон Миленов, който се представя за собственик на имота, купил земята преди месец.

Местният кметски наместник обаче не е наясно с това.

Проверка в регистъра на община Кюстендил установи, че от 1998 г. досега не е издавано нито разрешение за изграждане на язовир, нито за пясъчна кариера за добив на злато.

Всички тези факти са описани в констативен протокол на министерството на енергетиката, документите са връчени и на МВР, тече проверка на икономическа полиция. Инспекцията по околната среда и водите в Перник също ще започне проверка.

Техниката обаче продължава да работи.

Вижте още във видеото:

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!