Военномедицинска академия (ВМА) се сдоби със седем изцяло електрически бусове за екологичен превоз на пациенти, съобщиха от ВМА.

„С автомобилите ще се подсигури ежедневното обслужване и комфортния превоз на пациенти на диализно лечение, които са трудноподвижни и с тежки придружаващи заболявания“, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски при представянето на бусовете.

ВМА вече има електрически бусове
Снимка: БГНЕС

„Гледайки тези автомобили, възниква чувство на носталгия, защото са едни от първите, олицетворяващи свободния дух по време на хипи движението. Със сигурност биха предизвикали усмивка в нашите пациенти. А за нас това е много важно, защото ако са усмихнати, половината от нашата работа е свършена“, каза още началникът на ВМА.

Автомобилите ще се използват още и за транспортиране на трансплантационните екипи при възникнала ситуация в столицата, както и консултантите на лечебното заведение, предаде БГНЕС.

ВМА вече има електрически бусове
Снимка: БГНЕС

Многофункционалният универсален бус съчетава компактни размери с простор и иновативни технологии, изключително добре подготвен за движение в интензивния трафик и тесните градски улици, при това с нулеви СО2 емисии.

Моделът е с литиево-йонна батерия с използваем капацитет 77 кВтч и електромотор. Пробегът, който може да се постигне с едно зареждане на батерията достига до 420 км. Благодарение на комбинираната система за зареждане CCS, литиево-йонните батерии могат да бъдат зареждани както с прав, така и с променлив ток, т.е. на обществени CCS станции за бързо зареждане.

ВМА вече има електрически бусове
Снимка: БГНЕС

На бързозарядна станция батерията връща капацитета си от 10 до 80% за около 30 минути. Автомобилите се предоставят на ВМА със собствени стенни зарядни станции. 

Електрическите бусове са петместни, като концепцията на интериора позволява максимално оползотворяване на пространството, осигурявайки повече комфорт за пациентите на лечебното заведение.