Синоптиците предупреждваат за рязко застудяване в следващите дни. Очакват се още и обилни снеговалежи, бурни северни ветрове и виелици.

Най-много сняг ще падне през нощта срещу петък и в петък в Южна и Източна България. Ветровитото време и снежните виелици, ще навяват и без това обилния снега на още по-дълбоки преспи и силно ще затрудняват движението по пътищата.

През почивните дни температурите ще паднат до около и под минус 20 градуса.

Днес в МВР заседава междуведомствен щаб.

Основните съвети на властите са да не се предприемат пътувания в края на седмицата или, ако е неизбежно, да се тръгва с пълен резервоар, зареден мобилен телефон и топли дрехи.

Обмисля се вариант в периода 5-7 януари тежкотоварните автомобили да не се движат по пътищата в страната, за да не се блокират пътни участъци както преди Нова година.

„Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят тировете, защото тези безобразия трябва да престанат“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

По думите му, не може да бъде казано на хората да не пътуват. „Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ“, допълни Борисов.