Строителни предприемачи нямат практика да оказват натиск на главният архитект на София. Това обяви председателят на сдружението, в което членува и фирма „Артекс”.

Тъкмо за подобен натиск обаче разказва архитект Здравко Здравков по повод строителството на сградата „Златен век” пред протестиращи миналата година.

Контактите с главният архитект Здравко Здравков обикновено минават през секретарката. Но по думите му не и за „Артекс”.

Случаят е от 2018 година. Днес председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов обясни, че такава практика е неприемлива.

Шопов разказа, че има служебния номер на арх. Здравков, но никога не му е звънял или пък пращал есемеси.

„Това не е сериозно. В нашия бранш всичко е геометрия. Когато се прави нещо, трябва да е по закон, защото иначе самият човек, който го прави, влиза в страшно приключение. Събира пари от хора и започва да прави нещо, което е незаконно и винаги може да бъде спряно”, посочи Шопов.

Според него законовата поправка, внесена от ГЕРБ, която позволява да се дострои сградата „Златен век” на „Артекс”, не е за стандартни жилищни сгради. Сградата в „Лозенец” се оказва изключение.

От инициативния комитет срещу строителството на 34-етажната сграда са категорични – за да е законна сега, тя трябва да не е по-висока от съседния блок, или 8-9 етажа”.

„Не е съвпадение, че се позволява такова безхаберно строителство и че в последствие висши управляващи получават апартаменти. Корупцията вече си има паметник в София и това е тази сграда”, коментира пред bTV Воислав Тодоров от инициативен комитет „Лозенец”.

Апартаменти по високите етажи вече са в продажба. От „Артекс” не пожелаха да отговорят на въпроса по кой закон строят „Златния век”.

Проверка на строежа са искали и от екипа на омбудсмана – оказва се, че за институциите проблем няма.

Сега същите институции правят поредна проверка. Какво ще покаже тя, ще е ясно в края на седмицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!