Пътническият влак № 80121 от Ямбол за Бургас е бил спрян непредвидено в участъка между гарите Дружба и Долно Езерово. Инцидентът става в 7:40 ч. на мястото на спирката на Нефтозавода.

Причината за спирането на композицията е дим от локомотива. Според официално съобщение на БДЖ се е запушил подкошов вентилатор на локомотива, което предизвиква задимяването. 

Локомотивната бригада е реагирала своевременно, след като забелязват дима, са активирали противопожарната система в локомотива и са използвали два пожарогасителя. 

Локомотивът е отделен от пътническите вагони и се очаква друг локомотив от Бургас да обслужи композицията до крайната му гара. Във влака пътуват 150 човека.

Пътници се свързаха с bTV и съобщиха, че са били в "капан" в зоната за сигурност на "Нефтохим" и нямат информация как ще се придвижат отттам.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самият локомотив не е запален, но дими”, разказа пътничката Маргарита Михайлова в „Тази сутрин” и допълни, че в момента машината се обследва от пожарникарите.

Според нея службите са реагирали изключително бързо и професионално, което тя отдава на факта, че аварията е установена в района на зоната за сигурност на „Нефтохим”.

"Пожарните реагираха много бързо. Дойдоха на 10-тата минута заедно с линейка и жандармерия", разказа Маргарита.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато казаха, че на 2 километра от никъде няма как да дойде някой да ни помогне, абсурд е частно лице, защото е охраняема зона.”, казва Маргарита.

При възникналата ситуация не е имало опасност за пътниците и персонала във влака, съобщават от БДЖ. В продължение на два часа обаче пътниците са оставени навън, евакуирани от влака.

„На една жена й стана лошо, припадна, цялата се вдърви, не знам какво се случи, но екипът беше там, така че всичко е наред.", разказва Маргарита Михайлова.

Екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват оглед на авариралия локомотив.

Всички пътници са невредими. Те вече са извозени до гара Бургас, където пристигнаха в 10 ч.

Служителите във влака отказаха коментар за причините за пожара в локомотива.