Румен Радев е приел ролята на лидер на опозицията и, за съжаление, понякога с това вреди, заяви в предаването "Лице в лице" финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му това става ясно от съпоставките, които Радев е направил за различни теми от вчерашния ден в предаването.

"Вреди на това, заради което ни упреква – примерно, той изрече преди време, вероятно лошо посъветван от някой от експертите, които работят в президентството, че външните инвестиции в България спадали съществено, нещо, което не е вярно нито фактологично, нито номинално", посочи Горанов.

И допълни: "Повод за радост е всяко подобряване на външните оценки за държавата и не съм съгласен с позицията на Радев, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни и за които много държави полагат много усилия".

С подобно говорене, с което основна цел е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти всъщност влияеш на бизнес климата, каза още Горанов.

"Защото, ако представителят на най-сериозната институция, канонизиран от Конституцията като държавен глава, по цял ден хули собствената си държава и отрича нейните достижения, как да погледне един външен инвеститор на този процес или на тази оценка за съответната държава".

„Изпълнителната власт има повече оперативна власт в държавата, но това е отредено от Конституцията и ако малкият политически опит на Радев не му дава покой и търси сравненията между себе си и един партиен лидер, който изпълни президентството с много повече съдържание, като Първанов, това безпокойство в неговите действия и оценки за ролята на правителството е не съвсем обективно. То да бъдеш лидер на опозицията, бидейки президент, също е вариант”, допълни Горанов.

Растежът на икономиката и повишаването на кредитния рейтинг ги усещат хората, които са по-образовани, по-активни и които не разчитат само на солидарността на държавата, каза финансовият министър:

"Усилията, които влагаме в последните години за подобряване на качеството на средното образование и многото инвестиции, които правим в тази посока, са отговор на въпроса кога хората ще имат равни възможности да се включат на добро ниво на пазара на труда, защото хората се раждат различни по материален статус, но държавата е тази, която трябва да им даде шанс да придобият уменията да се включат в обществото и в икономиката на подходящото си място, така че те да имат удовлетвореност от живота си”.

Какво още каза финансовият министър Владислав Горанов - гледайте видеото.