Нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно. Това заяви в парламента министърът на финансите Владислав Горанов по повод изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави" по bTV, че започва проверка срещу министъра.

Причината е луксозен апартамент, в който живее Горанов, и който му е безвъзмездно предоставен от бизнесмен. По разпореждане на Сотир Цацаров проверката се поема от антикорупционната комисия.

Горанов може да бъде поканен лично да даде показания за търговия с влияние и получаване на противозаконни облаги.

„Има възложена проверка в КОНПИ, ако те го изискат от мен ще предоставя цялата информация, всички факти и обстоятелства“, обясни министърът.

В декларацията си пред антикорупционната комисия Владислав Горанов обявява, че от 2012 година живее безвъзмездно в жилище от 180 квадратни метра. В парламента днес той заяви, че апартаментът е на негов близък, но не пожела да каже кой е той. Сигурно било обаче, че имотът не е на семейство Домусчиеви. 

„Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 година от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен“, каза Владислав Горанов.

Бизнесменът Кирил Домусчиев не беше намерен за коментар.

Проверката, според него, е декларацията, която той подал през април в законовия срок. В нея Владислав Горанов е описал факти и обстоятелства, сред които и ползването на този имот - "с ясното съзнание, че, според моите оценки не представлява конфликт на интереси", обясни министърът.

Той обяви, че не знае защо е тази проверка и защо точно сега при положение, че живее там вече шест години. Не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно, подчерта Горанов.

Той допълни, че е можел и да подаде неверни данни в декларацията си, но е предпочел да каже истината: „За никого не е тайна, че от 2012 г. живея там. Имаше много спекулации, че живея в имот на Домусчиев. Аз, ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам и то по начина, по който действително се ползва”.

Междувременно от ГЕРБ трябваше да обяснят дали и бившият транспортен министър Ивайло Московски живее в същата сграда.

„Не питам колегите в личните им моменти с кого си лягат и какво правят”, заяви Цветан Цветанов.