Хлябът няма да поевтинее ако се намали ДДС, заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от „Фокус”. Изказването идва във връзка с предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество той обясни, че сегашната данъчна система е достигнала баланс на съотношение, който хората възприемат. Като пример той даде съседна Гърция, където преди време намалиха ДДС, а цените се запазиха.

Той подчерта, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система. „Ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще се намали с няколко стотинки”, добави Горанов.

За него е важно да се насочат усилия към действително нуждаещите се хора. Той допълни, че през данъци никоя страна не си е оправила икономиката и не е постигнала обществена справедливост. „Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това“, изтъкна министърът.

Георги Гьоков от БСП обаче беше категоричен, че цената на хляба ще спадне ако ДДС се намали. Като вносител на законопроекта, той уточни, че по-голямата част от становищата не са били в полза на предлаганите промени.

„Това, което предлагаме ние, ще даде „глътка въздух“ на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства”, заяви той.  

Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9 процента.