Ние не се отказваме от намаляване на ДДС – не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много по-голям, но за това трябва малко по-задълбочен анализ.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с браншовата организация на хлебопроизводителите, цитиран от БГНЕС.

Срещата е част от поредицата разговори, инициирани от ДПС с различни браншови организации заради предложението им за въвеждането на диференцирано ДДС за книги, хляб и лекарства.

Целта е консултация с бизнеса дали по-ниският данък действително ще доведе до по-ниски крайни цени, с което тези стоки ще станат по-достъпни до потребителите.

„Най-високото ДДС е в българския хранителен сектор, спрямо съседните ни страни и тези от ЕС. Това води до предпоставки за развитие на „сивия“ сектор и намаляването на конкурентоспособността на нашите производители“, подчерта Карадайъ.

Той увери, че ДПС ще продължи да търси широк обществен дебат по темата. По същия повод от партията вече разговаряха и с представителите на фармацевтичния сектор, който изрази принципната си подкрепа.